4de industriële revolutie


We staan aan het begin van de 4de industriële revolutie, waarbij het Matranda smart system een steentje bij zal dragen.

We hebben te maken met snelle leveringen, betrouwbare produkten, hoge kwaliteitseisen en enorm concurrerende prijzen. Om al deze disciplines goed te kunnen uitvoeren, biedt het Matranda smart system de perfecte oplossing.

 

Het Matranda smart system, beheert, stuurt en visualiseert uw produktie proces.

Het systeem bestuurt de machine en het produktie proces, waarbij de controle kan worden uitgevoerd door een medewerker.

 

De meeste apparatuur is al uitgevoerd met een computer (machine besturing). Maar vaak ontbreekt de intelligentie om apparaten/machines te koppelen en met elkaar data uit te laten wisselen.

Bijvoorbeeld doordat er een machine uitvalt en er wordt alsnog basismateriaal aangeleverd. Hierdoor worden dan ook de leveranciers al aangestuurd, waardoor de voorraad ook weer zal toenemen. Als producent wil je dat natuurlijk niet.

Door een smart system tussen deze disciplines te plaatsen, kan worden voorkomen dat de voorraden onnodig hoog worden.

data monitoring - smart industry
data monitoring

Dit is een klein voorbeeld wat er mogelijk is met het Matranda smart system.

Het smart system reikt wereldwijd met een eigen netwerk. Er wordt geen data in een cloud opgeslagen, maar het systeem heeft een eigen opslag server welke in het gebouw zelf staat. Deze data wordt gebruikt door het management, logistiek, analyse en andere essentiële produktie beheerders.

 

Om de databeveiliging te waarborgen, is er gekozen voor een eigen netwerk om de  gecrypte data te zenden. Dus geen enkele data zal via een WiFi netwerk worden verzonden en ontvangen. Bedrijfsspionage hebben we hiermee helemaal uitgesloten.

Waarom IOT?


Dat is de eerste vraag die gesteld mag worden indien een IOT apparaat toegepast gaat worden in een organisatie en fabricage omgeving.

 

Waar moet rekening mee worden gehouden als er een IOT apparaat wordt toegelaten in een organisatie en fabricage omgeving?

 

  • Elk IOT apparaat moet een calibratie mogelijkheid hebben. Zoals we nu weten zijn er IOT apparaten op de markt, welke enorm afwijken. Van 10% tot 100%. In werkelijkheid zal de waarden die het IOT apparaat weergeeft, afwijken met de werkelijke waarden. De vraag die we onszelf dan gaan stellen : “Hoe zit het dan met de ISO kwaliteits eisen, zoals de ISO9002?”. De mogelijkheid bestaat dus dat er met slechts 1 IOT apparaat er geen ISO certificaat afgegeven kan worden. Dus geen leveringen naar de eindklanten meer mogelijk is.
  • IOT apparaten kunnen functie wijzigingen tot stand brengen. Bijvoorbeeld er wordt een druk gemeten met een IOT apparaat in een leiding met vloeistof. Na paar jaar krijgt iemand het idee, zodra de druk wegvalt moet de machine ook stil vallen. Er vindt dan een functie wijziging plaats, en het beslismodel wordt ineens bepaald door het IOT apparaat. Er wordt dan door het IOT apparaat ingegrepen in een besturing. Met alle gevolgen van dien. De vraag die we onszelf dan gaan stellen : “Hoe zit het met het CE keurmerk? Want deze is komen te vervallen door een functie wijziging.” De machine zal opnieuw gekeurd moeten worden.
  • IOT apparaten zullen in de toekomst tegen dumpprijzen op de markt komen. Wat zijn dan de consequentie’s?
  • Nog een belangrijke vraag die wij onszelf stellen : “Waarom een IOT apparaat toepassen in een produktie omgeving, terwijl de machine en apparatuur al zijn uitgerust met appendages om die metingen te verrichten?” We denken bijvoorbeeld aan OPC oplossingen of natuurlijk het Matranda systeem.

 

Kort komt het erop neer dat een medewerker gevaar kan oplopen door IOT apparaten, terwijl Industry 4.0 juist de veiligheid van de medewerkers voorop stelt. De denkwijze en beslissingen worden door Industry 4.0 overgenomen, zonder dat er gevaarlijke situatie’s ontstaan in een organisatie en produktie omgevingen.

We zien nu dat er IOT apparaten worden toegepast, omdat de medewerkers vaak ondeskundig zijn om gegevens en data uit een machine te halen. Zij kunnen vaak niet meer mee denken op het gebied van machine besturingen- en ICT oplossingen. Dan is het grijpen naar een IOT oplossing voor hun, de makkelijkste (en vaak de  gevaarlijkste) manier.

Het is niet de vraag waar je een IOT apparaat op kunt stellen in je omgeving, maar de vraag hoe je je eigen medewerkers op kunt leiden binnen uw organisatie? Zodat ook zij klaar zijn voor Industry 4.0. Zie ook het bericht van prof. dr. Sol.

Zoals prof. dr.Sol van TNO ook duidelijk aangeeft:


“Investeer in eerste instantie in het leervermogen en de vaardigheden van medewerkers, wat verdere automatisering en robotisering binnen de fabriek soepeler zal laten verlopen.

 

“Zorg er in elk geval voor dat je eerst hebt bepaald waar je naartoe wil en – heel belangrijk – start er dan gewoon mee.

 

Begin met bescheiden implementaties – waarvan je zeker weet dat je ze terug kunt verdienen – en schaal gaandeweg op. Start zeker ook met de digitalisering van je up- en downstream netwerk. Spreek bijvoorbeeld de ambitie uit om in een half jaar tijd alle realtime data van het productie-equipment aan je ERP te koppelen. Zorg er ook voor dat je het in de vingers krijgt om kosteneffectief kleinere series te produceren. Op die manier kun je stap voor stap Smart Industry in je eigen organisatie inbedden.”

Waarom data opslaan in een Cloud?

 

Tegenwoordig zien we twee verschillende Cloud omgevingen:

  • De Cloud omgeving waarmee data verstuurd wordt via het Internet naar een server ergens buiten de organisatie en het bedrijf. Deze servers kunnen in Amerika of ergens in Europa staan. Dit worden Externe Cloud omgevingen genoemd.
  • De Cloud omgeving welke in de eigen organisatie en bedrijf staat opgesteld, dus lokaal staat opgesteld. De data zal niet via het Internet gedeeld worden. Dit wordt Interne Cloud omgeving genoemd.


De eerste vraag die ons bezig houdt is : “Waarom een externe Cloud omgeving toepassen, als er simpele interne Cloud omgevingen op te zetten zijn?”

Dit is heel makkelijk en goedkoop te realiseren. Middels een UPS systeem en een Redudantie, zijn alle struikelblokken opgevangen.

 

De volgende problemen dienen zich aan bij een externe Cloud omgeving voor Industry 4.0 :

  • Een externe Cloud omgeving mag nooit in een Industriële laag worden toegepast. Het gevaar voor een medewerker zal exceptioneel toenemen. Hiermee bedoelen we dat elke data wat verstuurd wordt naar een externe Cloud, het gevaar voor een medewerker kwadratisch toeneemt.
  • In een externe Cloud omgeving, is de MES laag niet meer goed te bereiken. Indien de MES laag wel te bereiken is (wordt aangesproken) door de externe Cloud, dan kan dit enorme gevolgen hebben voor de hele organisatie. Want zodra die ene internet verbinding weg valt, is er ook geen mogelijkheid meer om producten uit te leveren. Omdat vaak in de MES laag de kwaliteitscontrole zit en de stickers van barcode’s op de eindprodukten worden geplakt. Ook zit er vaak in de MES laag het voorraad beheer. Het is dan wachten totdat de internet verbinding is hersteld.
  • Grootste probleem van de externe Cloud, zijn de cyberaanvallen. In de toekomst zullen er meerdere en zwaardere cyber aanvallen plaats gaan vinden. Met een interne Cloud (UPS en redudantie) zijn al deze problemen geëlimineerd. De kostprijs van een interne cloud zijn aanzienlijk goedkoop.
  • Het uitbreiden van een externe Cloud omgeving zal ook toenemen. Hoe wordt dit opgelost en wat doen dan de (abonnements-) prijzen? Bij een interne Cloud omgeving, wordt er simpelweg een extra server bij geplaatst. Industry 4.0 vereist een enorme opslag van data. We kunnen nooit voorspellen hoeveel data er verbruikt gaat worden om Industry 4.0 goed uit te rollen en is per organisatie afhankelijk.
  • Een externe Cloud in de ERP laag, is dat wel verantwoordelijk? In de ERP laag zitten vaak de financiële afdelingen gekoppeld. Ook zij zitten niet te wachten op Cyber aanvallen. DDOS aanvallen zijn tot de dag van vandaag niet uit te sluiten. Met DDOS wordt er zoveel data naar de organisatie gestuurd in een heel kort tijdsbestek, dat de complete organisatie of zelfs gebieden plat gelegd kunnen worden. Operatie Power OFF is het voorbeeld van internationale samenwerking in de strijd tegen DDoS aanvallen.